23.4.09

Umbra lui Stefan asupra Moldovei


Steagul de lupta al lui Stefan ce Mare daruit in anul 1500 Manastirii Zografu de la Muntele Athos a fost adus la Suceava, fiind primit la intrarea in oras de un alai de calareti si apoi la biserica Mirauti cea mai veche din oras. Steagul este piesa centrala a unei expozitii dedicate marcarii a 650 de ani de la intemeierea Moldovei. Vernisajul a avut loc astazi, de Sf. Gheorghe, la Muzeul de Istorie din Suceava. Nu stiu daca legat de acest stindard de lupta, ce-l infatiseaza pe Sf. Gheorghe biruitorul balaurului, exista vreo legenda. Se spune insa ca atunci cand mormantul lui Stefan cel Mare, aflat la Manastirea Putna, va fi rapit Romaniei, tara se va destrama. De altfel, atunci cand Rusia a anexat Basarabia prin dictatul Ribbentrop-Molotov a incercat sa ia si Putna.

14.4.09

Mortii ies la iveala: Un tanar ucis cu bestialitate la Chisinau

Cadavrul lui Ion Ţâbuleac a fost aruncat în noaptea de 7 aprilie, în urma evenimentelor din centrul capitalei, în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău, relateaza jurnal.md. Acesta avea coastele rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat. Martorii afirmă că corpul neînsufleţit al tânărului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o maşină albă, marca Niva, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.

Părinţii unui tânăr de 22 de ani din s. Bolohani, rnul Orhei au primit în dimineaţa zilei de 8 aprilie vestea decesului fiului. Marţi seara, 7 aprilie, ziua acţiunilor de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, Ion Ţâbuleac urma să se întoarcă în R. Moldova din or. Moscova, Federaţia Rusă. Şi-a anunţat părinţii că va fi la Chişinău între orele 17 -20.00. În acea noapte tânărul n-a ajuns acasă. A doua zi, părinţii Semion şi Tatiana Ţâbuleac au primit vestea îngrozitoare de la medicii de la Spitalul de urgenţă că fiul lor ar fi murit electrocutat. Li s-a cerut să vină la morga spitalului cu îmbrăcăminte pentru cel decedat.

Potrivit lui Semion Ţâbuleac, tatăl băiatului, la morgă părinţilor nu li s-a permis să vadă corpul neînsufleţit al fiului. Aceştia au văzut cadavrul doar după ce acesta a fost îmbrăcat. „Unul din lucrătorii de acolo mi-a spus că a fost adus de o maşină Niva, albă, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, şi a fost aruncat în curtea Spitalului de Urgenţă. Era doar în maiou şi pantaloni. Nu ne-au permis să-l vedem în hainele în care a fost adus. Am constatat că avea un picior frânt, costele rupte. Avea răni adânci în regiunea tâmplelor”, spune cu voce tremurândă tatăl băiatului.

Certificatul de deces constată că moartea tânărului ar fi survenit în urma unei traume toracicale. „Băiatul nostru nu avea niciun document la el. Prima oară ne-au spus că l-au găsit în stradă. Dacă ar fi fost găsit în halul acela întâmplător în stradă ne întrebăm cum de-au reuşit să afle cine e şi de unde e, că a doua zi au şi luat legătura cu noi şi ne-au informat despre moartea lui”, se revoltă plângând mama băiatului, dna Tatiana.

Ion a fost înmormântat sâmbătă, 11 aprilie. Părinţii n-au consultat un avocat şi zic că vor să cunoască adevărul despre moartea fiului lor.

Basescu, in gura presei ruse



Discursul presedintelui Traian Basescu a fost monitorizat cu atentie si de presa rusa. Televiziunea Vesti a pus accentul pe urmatorul pasaj: “Datoria noastră morală este să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, pe cei care se revendică de la aceeaşi istorie ca şi noi, pe cei care vor să aibă în Europa un viitor comun cu cel al României, indiferent dacă sunt români, ucraineni, ruşi sau de altă origine etnică. România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut, România nu vrea să pună în discuţie graniţele sau suveranitatea Republicii Moldova”. Cu alte cuvinte, Basescu a incercat sa-i linisteasca si pe cetatenii rusi si Moscova, chiar daca Nastase s-a plans ca nu a spus “nimic despre Rusia”. Cei de la Gazeta s-au suparat ca Basescu a vorbit de “cei 4.000.000 de romani care traiesc in Moldova”.
Basescu le-a promis basarabenilor ceea ce trebuia facut de ani de zile: modificarea legii cetateniei prin ordonanta de urgenta astfel incat sa permita accelerarea procesului de redobandirea a cetateniei.
Stie Basescu mai multe? El a vorbit la prezent despre “utilizarea armelor impotriva populatiei civile” si a facut o trimitere la reunificarea Germaniei (Republica Moldova nu mai poate fi izolată. La 20 de ani de la căderea zidului Berlinului nimeni nu mai are dreptul să ridice un zid între ţările noastre.) “Atragem atenţia că utilizarea armelor împotriva populaţiei civile, în rândul cărora se regăsesc şi cetăţeni români, constituie o crimă. În situaţia înregistrării, în asemenea circumstanţe, de victime omeneşti, autorităţile române vor întreprinde toate măsurile pentru aducerea în faţa justiţiei penale internaţionale a persoanelor care au executat şi comandat astfel de acţiuni”, a spus el.
De asemnea, in discursul sau, presedintele roman a respins acuzatiile lui Voronin privind implicarea Romaniei in evenimentele de la Chisinau. Mai mult, acesta a acuzat direct autoritatile comuniste ca au incurajat si permis violentele: “Evenimentele de la Chişinău, unde autorităţile au permis, repet, au permis accesul manifestanţilor în sediile principalelor instituţii ale statului, ridică semne importante de întrebare. Violenţele de acum o săptămână, inclusiv devastarea unor instituţii publice, nu au servit nici manifestanţilor, nici opoziţiei politice. Ele au servit exclusiv celor care, de fapt le-au provocat şi le-au făcut posibile, adică acelora care deţin acum puterea”. Totodata, liderul roman a cerut organizarea unei anchete europene cu privire la represiunile de la Chisinau.
@ In articolul “Voronin cauta dusmani",publicatia rusa Vzgliad noteaza ca Voronin acuza Moscova pentru nesolutionarea conflictului transnistrean.

13.4.09

Serbia viseaza la unirea cu Basarabia


"Aici la intrare (in Parlament), am fotografiat un iugosloav cu documente ale unei instituţii nord-americane. În 7 aprilie, au existat şapte persoane din Serbia care au condus evenimentele şi agenţi ai serviciilor de securitate din România. Avem totul filmat şi le putem identifica pe toate bestiile care au bătut poliţişti. Îi vom aresta şi judeca", a declarat Voronin într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais.Cititi aici interviul integral.

12.4.09

Incredibil! Militia de la Chisinau rastoarna orice logica

Mama tanarului ucis acuza comunistii



Ala Boboc, mama lui Valeriu Boboc, nu crede că fiul ei a fost omorât de o piatră, o cărămidă sau din cauza intoxicaţiilor cu gaze necunoscute, aşa cum li s-a adus la cunoştinţă atunci când au mers să-l ia de la morgă, relateaza jurnal.md . „E lovit în cap şi la ceafă, nu e vorba de o lovitură întâmplătoare. A fost omorât în bătăi”.

Noi vom face tot posibilul să aflăm cum s-a întâmplat acest lucru”, plânge dna Ala. Ultima oară a discutat cu fiul la telefon în seara de 7 aprilie, între orele 18:00 – 19:00 şi acesta i-a spus că se află la locul protestelor din centrul capitalei. Valeriu lucra vânzător la piaţă, după lucru, el şi încă doi prieteni au mers în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Marţi seara nu s-a întors acasă. Am auzit că a decedat o persoană, ne-a spus inima că e vorba de Valeriu, eu şi soţul am avut dureri de inimă. N-am mai putut lua legătura cu el. Am fost informaţi abia vineri despre moartea lui...”, ne spune plângând mama tânărului decedat.

Victor, tatăl băiatului lucrează taxist. Ne spune că spre miezul nopţii de 7 aprilie se găsea în preajma clădirilor devastate ale Preşedinţiei şi Parlamentului. „Am auzit ţipete, împuşcături. Am avut o presimţire că băiatul meu e acolo. După aceea, trei zile nu l-am mai putut găsi”. Potrivit tatălui tânărului, deşi acesta avea o lovitură adâncă la tâmplă, expertiza medico-legală a constatat decesul în urma unor intoxicaţii cu gaze necunoscute. „Se vede că a fost târât de coate. Are mai multe vânătăi pe corp. Poliţia ne-a spus că a fost găsit mort la locul protestelor”, ne mai spune dl Victor.

Valeriu Boboc nu era membru al vreunui partid, potrivit părinţilor în campania electorală acesta a fost susţinătorul Partidului Liberal. La 5 mai ar fi împlinit 24 de ani. Şi-a lăsat în urmă părinţii îndureraţi, pe soţia Natalia şi un băieţel, Dragoş, de doi ani. Funeraliile vor avea loc astăzi la orele 14.00.

Noi proteste masive la Chisinau. Un tanar a fost ucis de militienii lui Voronin


Peste 7.000 de oameni protesteaza "pasnic" la Chsisinau fata de abuzurile regimului lui Voronin. Liderii opozitiei au luat in sfarsit cuvantul in fata multimii. Comunistii au blocat accesul autobuzelor la intrarea in Chisinau. S-a tinut un moment de reculegere pentru tanarul de 23 de ani Valeriu Boboc. Familia lui Valeriu afirma ca tanarul a fost ucis in bataie, deoarece are multe vanatai pe corp. Versiunea oficiala a politiei este ca tanarul s-ar fi intoxicat cu fum in timpul actiunii de protest din 7 aprilie.
"Valeriu a fost arestat marti, dar noi am aflat despre acest lucru abia vineri", a declarat Marcel Boboc, fratele victimei. Valeriu Boboc era casatorit si are un copil de un an si jumatate.Potrivit celor de la Jurnal Tv, zeci de masini ale armatei se indreapta spre Chisinau.

!!!Urmariri evolutia evenimentelor pe unimedia.info, voceabasarabiei.net (ascultati cu Winamp) si pe Twitter.

9.4.09

Chisinaul in oglinda: Proteste masive la Tbilisi



Dupa Chisinau, zeci de mii de georgieni protesteaza la Tbilisi cerand demisia presedintelui Mihail Saakasvili. Moscova se pregateste sa scape de liderul georgian.
La Chisinau se pregatesc noi actiuni de protest pentru maine, 10 aprilie. Voronin a stiut ca vor avea loc proteste si si-a pus la adapost obiectele personale. Au aparut dovezile ca in randul tinerilor de la Chisinau au fost infiltrati provocatori (rusi?).




"Tinerii care au aruncat primii cu pietre erau persoane vorbitoare de limbă rusă, care strigau Unirea cu România, ceea ce este o absurditate. Aceştia au intrat în Preşedinţie şi au scos de acolo documente contabile. Astfel, Voronin a organizat provocarea de la Parlament şi Preşedinţie, pentru a spăla crimele, pe care le-a comis", a declarat Alexandru Tănase, din PLDM-ul lui Vladimir Filat. Provocatori au existat si din randul securitatii moldovene, dupa cum declara Chirtoaca. Mai multi martori au afirmat ca au existat provocatori rusi, dar mai putin cert este scopul pentru care au fost trimisi. Vrea Moscova sa scape si de Voronin? Mai multi analisti rusi au afirmat ca este momentul pentru "independenta" Transnistriei. Stanislav Belkovski, sfatuitor al Kremlinului, declara imediat dupa alegeri ca victoria comunistilor va propaga starea de inertia si nu va permite independenta Transnistriei, unde este stationata Armata a XIV-a rusa.
Ce a facut liderul de opozitie Vladimir Filat pentru tinerii care au iesit in strada, in afara de faptul ca s-a dus sa stea de vorba cu Voronin - si a fost penibil, la fel ca si Urechean? Acum s-a vazut adevarata fata a lui Filat, introdus in politica de fostul presedinte Petru Lucinschi, comunist de frunte toata viata lui. Despre Urechean nici nu mai are rost sa comentez. Chirtoaca, cel putin asa se vede deocamdata, a fost prins la mijloc. Dupa discutiile dintre opozitie si Voronin, securitatea moldoveana a inceput vanatoarea in randul tinerilor si al copiiilor, umilinta si bataile.

Pe ei (de care incearca mai multi sa profite) cine ii apara?

Voronin a inceput marea teroare



Oamenii lui Voronin, imbracati in civil, ii ridica pe tineri de pe strada si ii duc in directii necunoscute. Oamenii dispar de pe strada, parintii sunt terorizati. Metode staliniste: fara mandat, fara avocat, fara nicio explicatie.

8.4.09

Opozitia, "anchetata" de Voronin



Rasu', plansu': Voronin cere ajutorul Occidentului, SUA si Moscova fac apel la calm.Protestele continua si astazi: "Protestam organizat, pasnic, fara violenta!!!! Miine PMAN la ora 10:00.Transmite mai departe" (mesaj pe Twitter).E clar ca lucrurile nu se vor opri aici. Si la Balti oamenii au iesit in strada. Situatia Republicii Moldova se va schimba neasteptat. Chiar daca unii incearca sa exploateze aceasta situatie, revolta tinerilor reflecta adevarata stare de spirit.

7.4.09

La Chisinau a inceput vanatoarea de romani



Ultima ora: Voronin a declansat vantoarea de romani la Chisinau. Ii cauta peste tot...asa pentru verificare. Autoritatile romane stiu? Probabil ca tovarasul Voronin vrea sa-i arate la televizor drept dovada a implicarii Romaniei.
Anterior a iesit "analistul" rus Serghei Markov spunand ca printre protestatari se afla si romani.

Moscova e cu ochii pe steagul Romaniei


Voronin declara ca nu exista motive pentru revizuirea alegerilor, relateaza agentia rusa Ria Novosti. Aceeasi agentie subliniaza ca protestarii de la Chisinau cer, pe langa anularea alegerilor, unirea cu Romania. Ziaristii rusi sustin ca intonarea cantecului “Noi suntem romani” are accente xenofobe. Presa ucraineana a intrat si ea in joc. RBK Ucraina relateaza ca “la balconul Presedintiei reprezentantii opozitiei au arborat steagul Romaniei”.
Protestele de la Chisinau se afla in centrul atentiei nu numai la Bucuresti, dar si la Moscova. Principalele canalele ruse de televiziune deschid stirile cu evenimentele de la Chisinau. Asa ca daca Moldova 1 transmite slujbe religioase, restul tarii se uita sigur la canalele rusesti. Moscova incearca sa-si ia partea, in timp ce analistii sai acuza “fortele nationaliste din Romania” ca au planuit evenimentele de la Chisinau. Prime-Tasss scrie ca “opozitia a pierdut controlul”. Vad pe Twitter ca Vitalia Pavlicenco indeamna protestatarii sa ocupe sediul televiziunii”. Ori se stie ca Pavlicenco face jocurile rusilor. Ce urmeaza? Sigur Voronin pleaca.


Urmaririti in direct

Broadcast revolution online



!Reactie tardiva a Bucurestiului, prin vocea lui Titus Corlatean. Diaconescu nici nu a avut curajul sa iasa. Daca se tem de Voronin, puteau macar sa preseze Bruxelles-ul sa ia pozitie. Bolovanul a pornit si e clar Moscova vrea sa-l rostogoleasca in directia dorita de ea. In conditiile in care siteurile sunt blocate, retelele de socializare online sunt o alta optiune. Lucru bun, dar atentie si la dezinformare. Deja se vorbeste de morti, dar ca si in '89 nu se stie cati. Vin si teroristii? Pe bloguri scrie ca vine armata.

Mii de tineri basarabeni au luat cu asalt Presedintia si Parlamentul


Peste 20.000 de tineri basarabeni au luat cu asalt Presedintia si Parlamentul. Tinerii au aruncat cu pietre si oua in geamurile Presedintiei. “Usa Presedintiei este facuta zob. Intrarea este libera”, transmite Vocea Basarabiei. Fortele de ordine incearca sa-si apere sefii si folosesc gaze lacrimogene. Niciun comunist nu a iesit sa le vorbeasca tinerilor. Generalul Gheorge Papuc, ministrul de interne, s-a baricadat in sediul Presedintiei. Ca intr-o tara africana, mijloacele de comunicare sunt blocate, iar liniile telefonice au fost taiate. Tinerii au patruns in Parlament, unde au incendiat mobila si au aruncat pe geam calculatoarele. Va inabusi Voronin in forta protestele ? Unde este militia lui Voronin? Fie ii lasa pe tineri sa se manifeste pentru a justifica o ulterioara inabusire violenta, fie s-au dezis de seful lor. Atentie la cei care vor incerca sa profite de entuziasmul acestor tineri! Politologul rus Stanislav Belkovski, presedintele Institutului de Strategie Nationala a Rusiei, sustine ca victoria (trucata) a comunistilor nu multumeste Moscova pentru ca "nu promite in niciun fel independenta Transnistriei". Daca se amesteca altii nu e exclus sa curga si sange. Si sa vedem si reactia Romaniei. Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, atrage atentia ca regimul comunist va incerca sa discrediteze protestele. Primarul a vorbit despre grupuri de provocatori care doresc să instige la violenţă şi să descrediteze protestele, fiind cei care au aruncat cu diverse obiecte în Preşedinţie.Alte sute de tineri din Republica Moldova vin catre capitala. Voronin va avea o interventie televizata in aceasta seara-inutila si prea tarzie.
Uramariti desfasurarea evenimentelor pe unimedia.md (daca mai poate fi accesat).

6.4.09

Chisinaul arde. "Singura solutie - vrem o revolutie!"








Mii de tineri au iesit in strada la Chisinau pentru a protesta fata de fraudarea alegerilor de catre comunisti. Tineri scandeaza "Jos dictatura” si “Nu fraudarii alegerilor”, “Luptam, rezist, sunt anti-comunist”, dar si “Traiasca, traiasca, traiasca si infloreasca Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”.
In mijlocul tinerilor si-au facut aparitia liderul PLDM Vladimir Filat si primarul Dorin Chirtoaca. E devreme să se bea şampanie, pentru că marii învingători se pot dovedi a fi marii învinşi”, a declarat Vlad Filat despre Partidul Comuniştilor, după care a prezis o înrăutăţire a situaţiei economice în ţară. Liderul PLDM a spus că prin acţiunile de protest se va încerca să se aducă la cunoştinţa opiniei publice naţionale şi internaţionale încălcările menţionate mai sus. In mod straniu, singurul site care vorbeste de potestele masive este unimedia.md. In rest, calusul comunistilor mentine tacerea. Nici la Bucuresti nu s-a auzit decat cu intarziere glasul miilor de tineri basarabeni. Acum sa vedem reactia Romaniei si a opiniei publice internationale.Chiar daca strada nu-i va da jos maine pe comunisti, e clar ca bulgarele a inceput sa se rostogoleasca si urmeaza o vara fierbinte, atat pentru Chisinau cat si pentru Bucuresti.Interesant este ca si la Moscova se vorbeste de unire. “Cred ca situatia ideala este realizarea unui plan care sa prevada independenta pentru Transnistria, in schimbul alipirii Republicii Moldova la Romania”, declara acum doua saptamani politologul rus Mihail Remizov. “Unirea este o varianta acceptata de Rusia si Romania, dar este respinsa de birocratia de la Bruxelles. Numai formal, Moscova nu e de acord cu reunificarea R. Moldova cu Romania, dar, in cazul in care UE ar accepta un astfel de demers, nu ar avea nimic impotriva”, a spus Remizov.

Comunistii s-au invins chiar si pe ei!



Comunistii au furat de atat de mult incat au batut chiar si sondajele comandate si controlate de ei, sondaje care aratau ca acesti vor obtine un procent de aproximativ 35%. Dar,nu! Comunistii s-au gandit ca ar fi mai bine sa controleze totul, sa-si depaseasca propriile planuri. Pasul le-ar putea fi insa fatal pentru ca bate prea mult la ochi. După prelucrarea a 97,27% dintre voturile alegătorilor, Comisia Electorală Centrală a prezentat că partidele care ar accede în Parlament sunt: Partidul Comuniştilor - 49.98%, Partidul Liberal - 12,77%, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 12,26%, Alianţa Moldova Noastră – 9,83%, transmite Unimedia . Celelalte partide nu ar trece pragul electoral de 6%.


Credeti ca oamenii astia au votat liber?