23.10.09

Biden, interpretând “Cine se scuză se acuză”


Imi place semnul :)

Vicepreşedintele american Joseph Biden a repetat în discursul său de la Biblioteca Central Universitară o idee: “Nimic despre voi fără voi”. Asta după ce “polonezii” s-au simţit pe 17 septembrie – când americanii au anunţat că renunţă la scutul antirachetă -, “înjunghiaţi în spate” ca să citez un tabloid de la ei. În esenţă, Biden a transmis două lucruri la Bucureşti: în România se vor amplasa elemente ale scutului antirachetă şi România trebuie să-şi asume leadershipul în Moldova, Ukraina, Georgia, Azerbaidjan şi Armenia, exportând “modelul său de democaţie”. Aceste ţări au fost denumite “Noua Europă”, un termen prost ales având în vedere că istoric vorbind se poate vorbi şi de “vechea Europă”, asta dacă nu cumva are semnificaţii ascunse pentru noi profanii.
În urma acestor mesaje transmise rămân două întrebări: Vor renunţa americanii la noul proiect de scut la fel cum au făcut a acum mai puţin de o lună? şi De ce a trebuit să i se ceara în gura mare României să se implice în Est şi în special în Moldova (adica România nu putea pur şi simplu să facă acest lucru fără ca SUA să folosească portavocea ca să audă şi Moscova)? La a doua întrebare răspund cu o întrebare: Care a fost poziţia americanilor în evenimentele de la Chişinău din 7 aprilie? Deh… atunci se pregătea vizita lui Obama în capitala rusă.
Ambele întrebări adeveresc un singur lucru: SUA şi Rusia negociază la sânge chestiunea Iranului şi fiecare are nevoie de poziţii pe care să le cedeze. Se ştie că aceste poziţii pot fi şi artificial create pentru a se putea apoi renunţa la ele pe parcursul negocierilor. Mesajul lui Biden a fost pur şi simplu urlat ca să-l audă şi ruşii. În aceste condiţii, lupta pentru România este crâncenă, iar SUA ar putea renunţa, cel puţin parţial, la cele transmise.

6.10.09

Oprescu, lansat de sub umbrela Moscovei


Oprescu si-a lansat ieri candidatura “modest”, cum spun oamenii lui in comentariile de pe bloguri. De fapt, Oprescu s-a lansat printr-o minciuna: luni de zile a sustinut ca este devotat bucurestenilor si ca nu are ochi pentru fotoliul de la Cotroceni.
Sunt mai bine de doi ani de cand Moscova pregateste pas cu pas candidatura la Presedintie a “independentului” Oprescu. Si o face la vedere. NU intamplator, una din primele vizite facute de doctor dupa ce a castigat Primaria Capitalei a fost la Moscova, la invitatia omologului sau Iuri Lujkov, care recent i-a intors vizita. Lujkov este unul din greii partidului Rusia Unita al lui Vladimir Putin. Ne intoarcem in ’89?