30.7.09

Lupu la oi!


După numărarea a 98% dintre buletinele de vot, rezultatele alegerilor din Republica Moldova se prezinta astfel (deloc imbucuratoare):
- Partidul Comuniştilor a obţinut 45,1% din voturi- 48 de mandate de deputat
- Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cu 16,4% din voturi -17 mandate
- Partidul Liberal (PL) cu 14,4% din sufragii-15 mandate
- Partidul Democrat al lui Marian Lupu cu 12,5% din voturi -13 deputaţi
- Alianţa Moldova Noastră cu 7,8% din voturi - 8 deputaţi
Pe scurt: “opozitia democratica” cum le place unor sa numeasca troica PLDM+PL+AMN, impreuna “cu PDM-ul lui Lupu” au 58 de mandate, ceea ce le asigura o majoritate parlamentara. Pana la 61 de mandate, cate sunt necesare pentru alegerea succesorului lui Voronin, mai e cale lunga.
Kommersant scrie ca rezultatul alegerilor face ca Moscova sa se gandeasca cu ce alte forţe politice poate “face afaceri” la Chisinau, in afara de Partidul Comunistilor. Cei de la Kommersant sunt depasiti de evenimente. Moscova a facut deja “afaceri” cu altii. O alianta a lui Lupu (a nu se uita de celalt lup, adica seful PDM Dumitru Diacov , pe care revolutia din ’89 l-a prins la Bucuresti in calitate de agent KGB deghizat in jurnalist) cu comunistii este putin probabila, nu pentru ca Lupu si-a schimbat naravul comunist, ci pentru ca trebuie sa fie cat mai convuingator cu noul sau par. Si atunci ce mai ramane? Parlamentul nu mai poate fi dizolvat timp de un an, tmp in care Voronin ar ramane presedinte. Cine stie, poate un referendum pentru schimbarea Constitutiei?!

17.7.09

Basescu simte dragostea Moscovei


89/09. Dupa ce s-au plimbat amandoi pe la Ierusalim (nu impreuna desigur), intr-un interviu pentru Europa Libera, Basescu l-a trimis pe Voronin in ’89. Viitoarele evolutii de la Chisinau sa fie cele pentru care Europa trebuie sa se pregateasca? La preluarea presedintiei UE, premierul suedez afirma: “Trebuie sa ne pregatim pentru ceea ce nu se poate prevedea”. In preajma vizitei lui Obama la Moscova, cei de la Reuters au difuzat chiar o analiza in care se arata ca vara este propice declansarii razboaielor, facand referire la conflictul din vara trecuta din Georgia.
“Eu nu cred că este atît de reală analiza celor care spun că Romania are relatii rele cu Moscova. Schimburile noastre comerciale cresc, contactele politice au o frecvenţă foarte mare, numai anul acesta au existat cel putin cinci - şase vizite ale miniştrilor români la Moscova pentru a stabili elemente de cooperare şi vă mai spun un lucru, nu cred că Moscova este atât de angajată alături de Voronin pentru a fi ostilă României datorită relaţiilor România-Moldova. Şi am toate elementele să vă spun acest lucru. În ceea ce priveşte interesele Moscovei în Republica Moldova, în mod categoric ele există, la fel cum există şi interesele României pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a spus şeful statului într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.
“Ce va pot spune cu certitudine este că noi am mai văzut aceste întâmplări. Le-am văzut la Bucureşti în decembrie 1989, când, tot aşa, un conducator comunist nu şi-a înteles propriul popor şi mai ales n-a înţeles tânăra generaţie şi poate domnul Voronin se uită la filmele din decembrie 1989 de la Bucureşti. O sa vadă că pe stradă erau tinerii care vroiau libertate. Tinerii care vroiau spre Europa. Nu erau cei care îl votau pe Ceauşescu”, a spus Băsescu. Preşedintele a vorbit şi despre acţiunile României în încercarea de a păstra legătura cu românii de peste Prut şi despre lobby-ul făcut în cadrul Uniunii Europene pentru includerea Republicii Moldova în pachetul Balcanilor de Vest.

10.7.09

10 iulie - Nikola Tesla, un roman din viitor



Pe 10 iulie 1856 s-a nascut romanul (mai exact istroromanul) Nicolae Tesla, un inventator care a stiut sa vada in viitor. Google i-a urat azi "La multi ani!" si a postat o imagine care aminteste de celebrul experiment de la Colorado Spring. Cati dintre noi il cunosc sau si-au amintit?

Obama a batut palma cu Ghadafi

6.7.09

Basescu, laudat de presa rusa...scopul?


Basescu, „un poltician de succes”, dar care spune nu Ribbentrop-Molotov-ului. Acesta este titlul dat de Pravda unui articol consacrat presedintelui român. De unde atâta „grija” fata de Basescu? La prima vedere e un articol elogios, dar ironia transpare. „Trebuie recunoscut faptul ca presedintele roman stie sa obtina ce vrea. Astfel, tara sa a fost acceptata in UE, contrar regulamentului, care spune ca pentru acceptarea unor noi membri este necesar acordul de frontira cu statele vecine (iar Romania nu are un astfel de acord cu Moldova). In pofida retoricii sale la adresa Moldovei, Basescu nu s-a certat cu Rusia. In acelasi timp, desi a refuzat sa recunoasca Kosovo, el a ramas aliatul SUA”, noteaza Pravda. “Iar pe Iuscenko l-a invins abil in ceea ce priveste Insula Serpilor. In timp ce Ucraina isi cauta dusmanul in fata Rusiei, liderul roman a atacat-o din sud-vest”, comenteaza autorul. Acest pasaj e cheia articolului: Rusia are nevoie de un presedinte român care sa provoace Ucraina."Bineinteles, spre deosebire de colegii sai din SUA si Iran, Barack Obama si respectiv Mahmoud Ahmadinejad, el a oferit mai putine motive de discutie despre persoana sa. Dar despre aceste tari se vorbeste des, pe cand Romania este un oaspete mai rar al fluxurilor de stiri. Insa acest an a schimbat totul si acest lucru a fost posibil datorita presedintelui Romaniei”, scrie Pravda. Principalul succes al lui Basescu “este victoria pe care a obtinut-o la inceputul anului in diferendul cu Ucraina in disputa privind Insula Serpilor. Ucraina insista ca Insula Serpilor este o insula, iar apele din jurul acesteia reprezinta zona sa economica exclusiva. Insa Curtea Internationala de la Haga a sustinut Romania, care considera aceasta insula doar o stanca, iar acum dreptul de exploatare a platoului bogat in resurse de petrol si gaz le va apartine romanilor”.
“In aprilie 2008, Basescu l-a pimit pe Vladimir Putin la Bucuresti. Intrevederea a avut loc intr-o atmosfera linistita si prietenoasa. In mare parte atitudinea lui Basescu la adresa Rusiei a fost conditionata de disputa cu Ucraina privind Insula Serpilor”, considera autorul. “Pentru presedintele roman important era neutralitatea Rusiei in aceasta problema. Pe care a si obtinut-o”, afirma autorul.
“Astfel, Traian Basescu s-a aratat un politician iscusit, atragand atentia marilor puteri in prima jumatate a anului 2009. El nu a avut esecuri si de aceea poate fi numit unul dintre cei mai de succes politicieni din prima jumatate a anului 2009. Daca nu chiar cel mai norocos”, conchide Pravda.

2.7.09

505 ani de la plecarea lui Stefan cel Mare


Iară pre Ştefan vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere în mănăstire în Putna care, era zidită de dânsul. Atâta jale era, de plângea toţi ca după un părinte al său, că cunoştiia toţi că s-au scăpatu de mult bine şi de multă apărătură. Ce după moartea lui, până astăzi îi zicu sveti Ştefan vodă, nu pentru sufletu, ce este în mâna lui Dumnezeu, că el încă au fostu om cu păcate, ci pentru lucrurile lui cele vitejeşti, carile niminea din domni, nici mai nainte, nici după aceia l-au ajunsu.

Grigore Ureche
Letopiseţul Ţării Moldovei