28.11.08

Ucraina tremură la amintirea unirii Bucovinei cu România





Astăzi se împlinesc 90 de ani de când Congresul General al Bucovinei a hotărât unirea cu Ţara. Ucraina a şters urmele unirii. În locul unde a fost pronunaţată hotărârea de unire, Palatul Metropolitan din Cernăuţi, funcţionează astăzi Universitatea Naţională "Yuriy Fedkovych" (foto jos) şi nici o inscripţie nu mai aminteşte de acest moment istoric. Pe site-ul Universităţii (http://www.chnu.cv.ua/index.php?page=en/history) se pot citi însă următoarele: "După destrămarea Imperiului Austro-Ungar în 1918 şi după anexarea (!!!)Bucovinei de Nord de Regatul României, până în 1940 aici a fost una din cele mai înalte instituţii de educaţie".



Monumentul Unirii din Cernăuţi care reprezenta chipul în bronz al unui soldat român având în faţă o fată în genunchi- Bucovina recunoscătoare, a fost topit de sovietici.
În 1941, administraţia românească avea să refacă monumentul. A fost din nou distrus în 1941. S-a mai păstrat doar un fragment: zimbrul Moldovei strivind vulturul austriac.
Nu ştiu câţi români din ţară sau din Ucraina şi-au amintit de hotărârea din 28 noiembrie 1918 - "Drept aceea noi, Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a ţării şi investiţi singuri cu puterea legiuitoare, în numele suveranităţii naţionale, hotărâm: Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei, în vechile hotare, până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu regatul României".
Cert este că ucrainenii tremură şi astăzi şi nu pot uita că se află în ilegalitate. Deputatul ucrainean Vladimir Litvin a spus miercuri, chiar la Cernăuţi, că autorităţile de la Kiev exagerează ameninţarea rusă şi o uită pe cea română şi polonă. "Reacţia aproape inexistentă la pretenţiile teritoriale formulate de unele dintre statele vecine Ucrainei nu poate decât să-i încurajeze pe doritorii de a smulge o bucată din pământul ucrainean (!!!) sau pe cei care încearcă să distrugă statul independent ucrainean", a perorat Litvin.