23.6.09
Troc rusesc: Moscova ne da pe mana bulgarilor si a ungurilor
Zilele trecute l-am auzit pe Voronin spunand acele cuvinte uluitoare (pentru persoana sa) cu privire la unirea Republicii Moldova cu Romania: “Mai devreme sau mai tarziu se va intampla”. Acum Moscova se comporta de parca suntem in pragul unirii, guvernul Romaniei Mari ar fi deja gata in culise si ne arata cealalta fata a monedei: Transilvania sau pretentiile Bulgariei. Din nou un mesaj similar celui transmis de Putin la summitul NATO de la Bucuresti legat de scindarea Ucrainei vine de la un “analist” rus. "Cocktailul" tipic il redau mai jos.
Modificările teritoriale pe care le-ar avea în vedere România nu vor afecta doar Republica Moldova şi Ucraina, ci riscă să se întoarcă împotriva sa şi să îi aducă propriile pierderi teritoriale, consideră expertul rus Zurab Todua, autorul cărţii “Moldova şi comuniştii moldoveni”.
Analistul, de altfel specialist în problemele Caucazului şi Asiei Centrale, a explicat, că dacă modificarea frontierelor va începe cu Republica Moldova, nu se va opri aici şi riscă să nu fie doar în favoarea României, scrie Svobodnaia Pressa, citat de NewsIn.
Acest proces va afecta fără niciun dubiu şi Ucraina, fiind destul de cunoscute discuţiile legate de Insula Şerpilor. Dar mai este şi Bucovina de Nord şi Basarabia de Sud, despre care în România, sub pretextul “nevoii de a înlătura consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov”, se vorbeşte neîncetat, spune Todua.
Pe de altă parte, analistul rus consideră că România ar putea să şi piardă teritorii, referindu-se la Transilvania. “Trebuie să ne reamintim că pentru unguri, Transilvania reprezintă ceva mai mult decât Kosovo pentru sârbi”, spune el.
“Nu este limpede nici relaţia teritorială româno-bulgară”, adaugă pe de altă parte Todua, fără a elabora.
Analistul consideră, în consecinţă, că jocul pus la cale de autorităţile române este periculos şi a fost, probabil, una dintre temele discutate de preşedintele moldovean în exerciţiu Vladimir Voronin şi preşedintele rus Dmitri Medvedev la Moscova.
“Probabil după încercarea de a organiza o lovitură de stat în Republica Moldova, la Moscova s-a înţeles că astăzi Partidul Comuniştilor este singura forţă politică cu care se poate colabora constructiv în ceea ce priveşte reglementarea transnistreană, precum şi în alte probleme importante cum ar fi CSI, statutul de neutralitate al Republicii Moldova, minorităţile naţionale şi relaţia cu UE. Iar venirea la puterea a opoziţiei naţionaliste ar putea duce la revizuirea abordărilor în aceste chestiuni”, consideră expertul citat. Potrivit lui, cel mai important lucru care a ieşit la iveală după evenimentele din 7 aprilie de la Chişinău este trecerea Bucureştiului de la o politică rezervată faţă de Republica Moldova la una expansionistă.
Este interesant, subliniază Todua, că “românii nu consideră necesar să ascundă atitudinea de 'întreţinuţi' de către UE, mai precis faţă de finanţatorii principali Germania şi Franţa”. Este clar că la Bucureşti se consideră că UE nu numai că nu se va opune, dar va acoperi şi toate cheltuielile de 'unificare'. De altfel, chiar UE, care are o atitudine ciudată faţă de declaraţiile preşedintelui României Traian Băsescu, lasă să se creadă astfel, consideră expertul. “Atunci când România s-a amestecat deschis în treburile interne ale Republicii Moldova, a ignorat mai mulţi factori prezentaţi de Chişinău”, a spus Todua.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentarii