13.3.09

Afacerea Floricel: “Tema romaneasca” a devenit o prioritate pentru GRU



Ucraina incearca sa-l spele pe atastul militar expulzat de Bucuresti, in scandalul de spionaj starnit de arestarea subofiterului roman Floricel Achim. Subofiterul a spus ca era prieten cu un oficial de la Ambasada Ucrainei. Portalul ucrainean glavred.info scrie ca in spatele “afacerii Floricel” se afla serviciile secrete ale armatei ruse, care vizeaza amorsarea unui conflict intre Romania si Ucraina.
“In ultima vreme tema romaneasca a devenit una din prioritatile Directiei principale de informatii de pe langa Statul Major al armatei ruse (GRU) si a Serviciului de spionaj al Flotei Rusiei din Crimeea. Inainte de toate aceasta se refera la culegerea de informatii detaliate despre obiectivele militare si economice ale Romaniei”, scrie Glavred. “De aceste sarcini se ocupa nemijlocit unitati din structura Directiei de informatii a Flotei Rusiei de la Marea Neagra, cu baza pe teritoriul ucrainean. O importanta mult mai mare o are insa reteaua de agenti a Rusiei in Romania, care si-a intensificat activitatea in ultimii ani”, continua autorul articolului, cu referire la surse anonime din serviciile de spionaj de la Kiev.
“Se pare ca serviciile secrete romanesti au actionat dupa un scenariu prestabilit, cu scopul de a dicredita Ucraina”, scrie site-ul ucrainean. In acest scop citeaza declaratiile in “Adevarul” ale generalului (r) Mihai Margarit fost sef al Directiei de Informatii Militare a MApN. Generalul Margarit afirma ca legatura cu Ucraina a fost facuta publica pentru a “prejudicia relatiile acestei tari cu NATO”. Portalul ucrainean merge insa mai departe si invnteaza declaratii ale lui Margarit. Moscova si-a ales foarte bine momentul pentru o asemenea diversiune, scrie Glavred, indicand ca scandalul de spionaj a intervenit pe fondul complicarii relatiilor romano-ucrainene in urma verdictului de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga (CIJ) in problema delimitarii platoului continental. Conform unui diplomat ucrainean care a solicitat anonimatul, Rusia ar fi pus la dispozitia Bucurestiului date de arhiva cu privire la reglementarea “divergentelor privind platoul” intre Romania si fosta URSS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii