6.7.09

Basescu, laudat de presa rusa...scopul?


Basescu, „un poltician de succes”, dar care spune nu Ribbentrop-Molotov-ului. Acesta este titlul dat de Pravda unui articol consacrat presedintelui român. De unde atâta „grija” fata de Basescu? La prima vedere e un articol elogios, dar ironia transpare. „Trebuie recunoscut faptul ca presedintele roman stie sa obtina ce vrea. Astfel, tara sa a fost acceptata in UE, contrar regulamentului, care spune ca pentru acceptarea unor noi membri este necesar acordul de frontira cu statele vecine (iar Romania nu are un astfel de acord cu Moldova). In pofida retoricii sale la adresa Moldovei, Basescu nu s-a certat cu Rusia. In acelasi timp, desi a refuzat sa recunoasca Kosovo, el a ramas aliatul SUA”, noteaza Pravda. “Iar pe Iuscenko l-a invins abil in ceea ce priveste Insula Serpilor. In timp ce Ucraina isi cauta dusmanul in fata Rusiei, liderul roman a atacat-o din sud-vest”, comenteaza autorul. Acest pasaj e cheia articolului: Rusia are nevoie de un presedinte român care sa provoace Ucraina."Bineinteles, spre deosebire de colegii sai din SUA si Iran, Barack Obama si respectiv Mahmoud Ahmadinejad, el a oferit mai putine motive de discutie despre persoana sa. Dar despre aceste tari se vorbeste des, pe cand Romania este un oaspete mai rar al fluxurilor de stiri. Insa acest an a schimbat totul si acest lucru a fost posibil datorita presedintelui Romaniei”, scrie Pravda. Principalul succes al lui Basescu “este victoria pe care a obtinut-o la inceputul anului in diferendul cu Ucraina in disputa privind Insula Serpilor. Ucraina insista ca Insula Serpilor este o insula, iar apele din jurul acesteia reprezinta zona sa economica exclusiva. Insa Curtea Internationala de la Haga a sustinut Romania, care considera aceasta insula doar o stanca, iar acum dreptul de exploatare a platoului bogat in resurse de petrol si gaz le va apartine romanilor”.
“In aprilie 2008, Basescu l-a pimit pe Vladimir Putin la Bucuresti. Intrevederea a avut loc intr-o atmosfera linistita si prietenoasa. In mare parte atitudinea lui Basescu la adresa Rusiei a fost conditionata de disputa cu Ucraina privind Insula Serpilor”, considera autorul. “Pentru presedintele roman important era neutralitatea Rusiei in aceasta problema. Pe care a si obtinut-o”, afirma autorul.
“Astfel, Traian Basescu s-a aratat un politician iscusit, atragand atentia marilor puteri in prima jumatate a anului 2009. El nu a avut esecuri si de aceea poate fi numit unul dintre cei mai de succes politicieni din prima jumatate a anului 2009. Daca nu chiar cel mai norocos”, conchide Pravda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii