17.7.09

Basescu simte dragostea Moscovei


89/09. Dupa ce s-au plimbat amandoi pe la Ierusalim (nu impreuna desigur), intr-un interviu pentru Europa Libera, Basescu l-a trimis pe Voronin in ’89. Viitoarele evolutii de la Chisinau sa fie cele pentru care Europa trebuie sa se pregateasca? La preluarea presedintiei UE, premierul suedez afirma: “Trebuie sa ne pregatim pentru ceea ce nu se poate prevedea”. In preajma vizitei lui Obama la Moscova, cei de la Reuters au difuzat chiar o analiza in care se arata ca vara este propice declansarii razboaielor, facand referire la conflictul din vara trecuta din Georgia.
“Eu nu cred că este atît de reală analiza celor care spun că Romania are relatii rele cu Moscova. Schimburile noastre comerciale cresc, contactele politice au o frecvenţă foarte mare, numai anul acesta au existat cel putin cinci - şase vizite ale miniştrilor români la Moscova pentru a stabili elemente de cooperare şi vă mai spun un lucru, nu cred că Moscova este atât de angajată alături de Voronin pentru a fi ostilă României datorită relaţiilor România-Moldova. Şi am toate elementele să vă spun acest lucru. În ceea ce priveşte interesele Moscovei în Republica Moldova, în mod categoric ele există, la fel cum există şi interesele României pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a spus şeful statului într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.
“Ce va pot spune cu certitudine este că noi am mai văzut aceste întâmplări. Le-am văzut la Bucureşti în decembrie 1989, când, tot aşa, un conducator comunist nu şi-a înteles propriul popor şi mai ales n-a înţeles tânăra generaţie şi poate domnul Voronin se uită la filmele din decembrie 1989 de la Bucureşti. O sa vadă că pe stradă erau tinerii care vroiau libertate. Tinerii care vroiau spre Europa. Nu erau cei care îl votau pe Ceauşescu”, a spus Băsescu. Preşedintele a vorbit şi despre acţiunile României în încercarea de a păstra legătura cu românii de peste Prut şi despre lobby-ul făcut în cadrul Uniunii Europene pentru includerea Republicii Moldova în pachetul Balcanilor de Vest.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii