18.10.10

PARIU PE INCERTITUDINE




Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la ProTV, că este de acord cu semnarea acordului de frontieră cu Republica Moldova, pentru a consolida credibilitatea alianţei aflate la guvernare la Chişinău şi pentru a lua comuniştilor argumentul că România ar încerca să acapareze Moldova.

„Avem deja un Acord de mic trafic de frontieră şi nu exclud posibilitatea să încercăm să luăm comuniştilor argumentul că România vrea să acapareze Republica Moldova şi să semnăm un acord de reglementare a traficului peste frontiera de stat între România şi Republica Moldova”, a spus Băsescu.

Rezultatul alegerilor este însă destul de impredictibil. Se pune întrebarea dacă actuala Alianţă pentru Integrare Europeană de la Chişinău îşi va menţine actuala formulă, mai ales că AMN-ul ar putea să nu treacă pragul electoral. O altă necunoscută este tratatul la care se va face referire în viitorul acord privind regimul de frontieră. Guvernarea comunistă a cerut să se facă referire la Tratatul de la Paris, ceea ce ar echivala cu recunoaşterea pactului Ribbentrop-Molotov. România a cerut însă ca acordul de frontieră să menţioneze Actul final de la Helsinki, în care se afirmă că frontierele din Europa sunt stabile, dar se pot modifica prin mijloace paşnice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii