4.12.08

"Unchiul Volodya" cere puţină dragoste de la guvernanţii români

L-am urmărit pe Vladimir Putin în celebrul său dialog cu cetăţenii ruşi. Iniţiat în vremea când era preşedinte, Putin a ţinut să-şi păstreze acest privilegiu. Timp de trei ore, premierul rus a răspuns în direct la peste 70 de întrebări, venite din sală, pe telefon, pe sms sau pe site-ul moskva-putinu.ru. Am văzut-o pe o doamnă din sală adresându-i o întrebare: nicio emoţie, multă determinare şi claritate. Parcă era de la FSB. Kremlinul a anunţat că a primit peste un milion de întrebări în avans şi culmea: niciuna nu a avut accente ostile. Sesiunea de întrebări, rebotezată, “De vorbă cu Vladimir Putin” a avut o regie perfectă. Nu au fost întrebări despre sex, mâncarea preferată, distracţie etc. A, ba da...o mică “ieşire” care face bine imaginii de lider autoriar. Un cetăţean l-a întrebat dacă l-a ameninţat pe Saakaşvili “că-l va spânzura de un anume loc (de testicule n.a.)” pentru “acţiunile Tbilisi-ului împotriva Osetiei de Sud”. Putin a răspuns: “De ce doar de unul?”. În rest, numai întrebări serioase cum îi stă bine unui ţar care mai e şi Moş Crăciun şi poate îndeplini orice dorinţă. O fetiţă i-a cerut o rochiţă precuma rochia de bal a Cenuşăresei. “Unchiul Volodya” nu a putut să o refuze pe fetiţă şi, în plus, a invitat-o la Moscova de Anul Nou împreună cu bunica şi sora ei.



Premierul rus a avut “o invitaţie” şi pentru ţările din Europa de Est, în special pentru “tinerele” state membre ale UE, subliniind că extinderea Uniunii s-a făcut în 12 state, foste republici sovietice sau ţări din sfera sovietică. Acesta a declarat că în relaţiile cu aceste state există “multe fobii ale trecutului”. “Dar cred că, odată cu trecerea timpului, în aceste ţări şi, în special în cercurile guvernamentale, se va ajunge la convingerea că este necesar să privească spre viitor şi nu să rămână agăţate de trecut”, a spus Putin. Şi nu a spus-o numai el. Ministrul german de externe Frank Walter Steinmeier i-a citit gândurile liderului rus sau poate acesta din urmă i le-a şoptit diplomatului german. Cert este că ieri a apărut în Izvestia un articol al lui Steimeier în care spune că "Rusia trebuie să îndepărteze sentimentul de teamă din rândul vecinilor săi".
Vladimir Vladimirovici a spus multe şi l-au urmărit 1,7 milioane de ruşi. Nu ştiu câţi strini l-au văzut dar ştiu că mulţi fac din el un adevărat idol. Nu pot însă să uit de câte ori s-au înşelat occidentalii sau mai bine zis au fost înşelaţi de breasla lui Putin în perioada sovietică. Pe Iuri Andropov, atunci când era şef al KGB, revistele Newsweek şi Time îl zugrăveau ctind romane americane şi stând la o şuetă cu disidenţii protestatari. Că în realitate disidenţii erau internaţi cu forţa în spitale de nebuni asta nu mai conta. Andropov avea imaginea unui un şef sovietic deschis.