14.4.09

Basescu, in gura presei ruse



Discursul presedintelui Traian Basescu a fost monitorizat cu atentie si de presa rusa. Televiziunea Vesti a pus accentul pe urmatorul pasaj: “Datoria noastră morală este să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, pe cei care se revendică de la aceeaşi istorie ca şi noi, pe cei care vor să aibă în Europa un viitor comun cu cel al României, indiferent dacă sunt români, ucraineni, ruşi sau de altă origine etnică. România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut, România nu vrea să pună în discuţie graniţele sau suveranitatea Republicii Moldova”. Cu alte cuvinte, Basescu a incercat sa-i linisteasca si pe cetatenii rusi si Moscova, chiar daca Nastase s-a plans ca nu a spus “nimic despre Rusia”. Cei de la Gazeta s-au suparat ca Basescu a vorbit de “cei 4.000.000 de romani care traiesc in Moldova”.
Basescu le-a promis basarabenilor ceea ce trebuia facut de ani de zile: modificarea legii cetateniei prin ordonanta de urgenta astfel incat sa permita accelerarea procesului de redobandirea a cetateniei.
Stie Basescu mai multe? El a vorbit la prezent despre “utilizarea armelor impotriva populatiei civile” si a facut o trimitere la reunificarea Germaniei (Republica Moldova nu mai poate fi izolată. La 20 de ani de la căderea zidului Berlinului nimeni nu mai are dreptul să ridice un zid între ţările noastre.) “Atragem atenţia că utilizarea armelor împotriva populaţiei civile, în rândul cărora se regăsesc şi cetăţeni români, constituie o crimă. În situaţia înregistrării, în asemenea circumstanţe, de victime omeneşti, autorităţile române vor întreprinde toate măsurile pentru aducerea în faţa justiţiei penale internaţionale a persoanelor care au executat şi comandat astfel de acţiuni”, a spus el.
De asemnea, in discursul sau, presedintele roman a respins acuzatiile lui Voronin privind implicarea Romaniei in evenimentele de la Chisinau. Mai mult, acesta a acuzat direct autoritatile comuniste ca au incurajat si permis violentele: “Evenimentele de la Chişinău, unde autorităţile au permis, repet, au permis accesul manifestanţilor în sediile principalelor instituţii ale statului, ridică semne importante de întrebare. Violenţele de acum o săptămână, inclusiv devastarea unor instituţii publice, nu au servit nici manifestanţilor, nici opoziţiei politice. Ele au servit exclusiv celor care, de fapt le-au provocat şi le-au făcut posibile, adică acelora care deţin acum puterea”. Totodata, liderul roman a cerut organizarea unei anchete europene cu privire la represiunile de la Chisinau.
@ In articolul “Voronin cauta dusmani",publicatia rusa Vzgliad noteaza ca Voronin acuza Moscova pentru nesolutionarea conflictului transnistrean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii