23.1.09

Episcopul sârb din Timoc vrea să se ridice la scaunul de Patriarh pe ruinele bisericilor româneşti


Primăria Negotinului a dat un ultimatum de 15 zile pentru dărâmarea fundaţiei bisericii noi de la Malainiţa cu hramul Sf. Niceta de Remesiana, sfinţită anul trecut. Decizia i-a fost înaintată, pe 21 ianuarie, părintelui Boian Alexandrovici, parohul Malainiţei şi Remesianei, în pofida faptului că biserica are autorizaţie de construcţie. Întâiul lăcaş de cult de la Malainiţa, înălţat de părintele Boian, ar urma să devină mânăstire, în timp ce Sf. Niceta de Remesiana este menită să fie loc de închinăciune pentru românii timoceni.
În spatele acestui atac se află „neobositul” episcop sârb Iustin al Timocului (în centrul fotografiei, aşezat pe scaun), care a încercat dărâmarea primei biserici a românilor de la Malainiţa. “Episcopul sârb Iustin a încercat cu decizia de caterisire şi când au văzut că Sfântul Sinod al nostru în frunte cu Preafericitul Patriarh al nostru Daniel nu au recunoscut această fărădelege, ei acum, ajutaţi de autorităţile locale, vor să dărâme fundaţia noii biserici. Ne întrebăm şi îi întrebăm, este loc pentru noi în Serbia sau nu?”, semnalează părintele Boian în apelul lansat autorităţilor române şi sărbe. Episcopul sârb Iustin a pregătit pentru acest weekend o reuniune cu autorităţile locale pentru a lua noi hotărâri împotriva românilor.
Dar cine este acest epsicop Iustin şi ce gânduri ascunse nutreşte el? Presfinţia Sa se află sub aripa actualului cap al Bisericii Ortodoxe Sârbe (BOS), mitropolitul Amfilohie Radovici al Muntenegrului, care-i este naş de călugărie. Mitropolitul Amfilohie a devenit preşedintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, după ce Pavle, actualul patriarh sârb a renunţat la atribuţiile sale. Nici nu se ştie dacă Patriarhul Pavle mai trăieşte. Mitropolitul Amfilohie are cele mai mari şanse să-i succeadă, dar şi acesta se află într-o vârstă înaintată. De aceea, mai tânărul epsicop Iustin, care şi-a creat reputaţia de apărător al bisericii sârbe din Timoc, face toate eforturile pentru a-şi pregăti viitoarea candidatură la scaunul de Patriarh al BOS. Şi le face pe seama românilor din Timocul sârbesc, cărora le calcă în picioare dreptul la slujba în limba maternă. Românii au fugit de la şcoală, dar şi de la biserica sârbă, pentru că nu înţelegeau o iotă din slujbă. Tentaculele lui Iustin nu se întind numai în Serbia. Deşi este episcop, acesta îşi permite să facă presiuni asupra unui mitropolit bulgar. Mitropolitul Domeţian al Vidinului, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a permis recnt românilor din Timocul bulgăresc să se bucure de slujba religioasă în limba română. Un astfel de exmplu nu poate fi tolerat de vajnicul păstor al credincioşilor din Timocul sârbesc.

Foto: Apelul parintelui Boian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii