6.2.09

Garda maghiara: Băsescu făcea mai bine dacă rămânea acasă



Conducerea miscarii extremiste maghiare din Ungaria „Jobbik” din judeţul Bichiş avertizează că va lua decizii „radicale” dacă se va amplasa la Jula statuia mitropolitului ortodox Andrei Şaguna asa cu s-a stabilit in cadrul vizitei din 3 februarie a lui Traian Băsescu la Jula, transmite Romanian Global News. Dupa vizita lui Basescu, „Jobbik” a dat publicităţii următorul comunicat de presă:
“Organizaţia din Judeţul Bichiş a Mişcării „Jobbik” (Pentru o Ungarie mai bună = în altă traducere, de dreapta) condamnă în mod categoric declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu, făcute la Jula, referitoare la statuia lui Şaguna şi la autonomia secuiască. Partidul nostru susţine şi pe mai departe că statuia unui episcop anti-maghiar este nedorită în Jula. Preşedintele român nu ar trebui să se amestece în problema statuii Şaguna, deoarece aceasta este exclusiv problema cetăţenilor maghiari. În caz că procesul amplasării statuii va evolua şi un singur centimetru, Jobbik va face paşi radicali.
Este scandalos că, cu ocazia vizitei în Ungaria, Traian Băsescu a încălcat de două ori normele europene, conform cărora este de acceptat, ba mai mult, din punctul de vedere al subsidiarităţii este chiar de dorit, ca un popor să-şi exercite drepturile de autodeterminare. În Ţinutul Secuiesc singura şansă pentru menţinerea ungurilor este autonomia, pe care „Jobbik” o susţine din toate puterile. Deoarece vizita preşedintelui român nu a avut nici un rost, şi pentru că a generat doar noi manifestări ale şovinismului român, Băsescu făcea mai bine dacă rămânea acasă.
Samu Tamás Gergő, preşedinte, „Jobbik” din Judeţul Bichiş”.
In timp ce autoritatile romane au inghitit reamplasarea in Arad a statuilor celor 13 generali maghiari, care au luptat impotriva romanilor, statuia mitropolitului roman asteapta de doi ani sa fie ridicata. Constructia acesteia a fost prevazuta in acordurile interguvernamentale din 2007.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii