8.2.09

Germania viseaza la o noua colonie in Basarabia


Markus Meckel, un fost ministru de externe german, isi imagineaza ca este regele gotilor sau, poate, Ribbentrop. Aflat in vizita la Chisinau in calitate de membru al comisiei de politica externa a Bundestag-ului, Meckel si-a permis sa ceara Romaniei sa semneze Tratul de frontiera cu Republica sau Moldova. Mai mult, el a acuzat autoritatile romane ca vorbesc de “reconstituirea Romaniei Mari”. O fi fost teritoriul Basarabiei folosit in migratiile popoarelor germanice, o fi avand Germania interese economice in zona sau relatii bune cu Moscova, o fi presedintele german Horst Koehler “neamt basarabean”, dar Meckel si-a depasit prerogativele chiar daca aceasta este si pozitia tarii sale. In toamna anului trecut, Bundestag-ul a supus la vot o motiune prin care cerea Guvernului federal “sa sustina negocierile dintre Republica Moldova si Romania privind incheierea unui Tratat de baza”.
Într-un interviu acordat unui grup restrâns de jurnalişti, deputatul german a fost întrebat, între altele, cum se văd tensiunile din relaţiile cu România din perspectiva integrării europene a Republicii Moldova. “Din partea României, indiscutabil, se aude o voce care nu este foarte prietenoasă faţă de Republica Moldova şi care vorbeşte despre reconstituirea României Mari”, a răspuns Markus Meckel, potrivit NewsIn. “În acelaşi timp, a adăugat el, este foarte clar că România este stat membru al Uniunii Europene şi vreau să vă spun că în interiorul UE nu există mariajuri forţate. Mireasa este cea care trebuie să-şi dea consimţământul pentru o astfel de căsătorie şi în cazul în care ea spune nu, căsătoria nu are loc. Republica Moldova trebuie să demonstreze voinţă în acest sens şi în cazul în care ea spune nu – lucru care se pare că se întâmplă – atunci nu este nicio problemă – ne vom concentra asupra dezvoltării unor relaţii de bună vecinătate. În situaţia de acum, Republica Moldova este cea care trebuie să demonstreze mai multă dorinţă de conlucrare şi cooperare”, a continuat parlamentarul german. “România nu doreşte să semneze Acordul de frontieră cu Republica Moldova. În acelaşi timp Republica Moldova condiţionează semnarea Convenţiei de mic trafic la frontieră de încheierea tratatului de frontieră cu ţara vecină. Din punctul meu de vedere, această poziţie a României nu este judicioasă, dar acest lucru nu este o catastrofă”, a spus Meckel.
Prin declaratiile sale, Meckel recunoaste indirect ca a participat la reunificarea Germaniei - lucru pe care, in cazul Romaniei, regimul lui Iliescu nu l-a dorit-, doar pentru ca RDG nu avea alta solutie. Acesta este unul din membrii fondatori ai Partidului Democrat Social din Germania de Est (SDP). Meckel a negat influenta puternica a STASI asupra nasterii SDP-ului. El a ocupat fotoliul de ministru de externe in primul si singurul cabinet al RDG de dupa caderea Zidului Berlinului, condus de Lothar de Maiziere, asupra caruia plana suspiciunea justificata ca a fost colaborator al STASI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii