9.2.09

Românilor le va fi impusă o perioadă tranzitorie de 7 ani pe piaţa muncii


Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Livio Hurzeler, a declara că rezultatul la referendumul de duminică este unul foarte bun, el precizând însă că românilor le va fi impusă o perioadă tranzitorie de 7 ani, pe piaţa muncii, iar în 2009 cota de locuri de muncă va fi de 400, relateaza Mediafax."Sunt foarte mulţumit de rezultatul referendumului. Este un rezultat excelent, bun pentru România, pentru Elveţia şi pentru relaţiile bilaterale. Rezultatul este superior celui înregistrat la referendumul din 2004 organizat după aderarea celor zece state membre", a spus Livio Hurzeler despre referendumul potrivit căruia cetăţenii români şi bulgari vor putea beneficia de dreptul la liberă circulaţie în Elveţia, cel mai devreme de la 1 aprilie.
Ambasadorul a precizat însă că rezultatul pozitiv înregistrat la referendum nu înseamnă că românii vor fi automat liberi să muncească în Elveţia. "În primul rând, vor avea nevoie de un contract de muncă. Deci, trebuie să fie în contact cu un angajator elveţian", a explicat ambasadorul.
"Există o perioadă tranzitorie, în care vor fi cote anuale. La început, aceste cote sunt foarte reduse. Ele vor spori treptat, urmând să fie eliminate definitiv după 7 ani", a spus ambasadorul, potrivit căruia "anul acesta vor fi disponibile 400 de locuri de muncă".Întrebat dacă vor exista restricţii şi în ceea ce priveşte categoriile de locuri de muncă, Huerzeler a spus că depinde de cererea economică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii